YUKARI ÇIK

Kaç Kişi Online

28 Ağustos 2015 Cuma

Tarih Günü 2.Durak: İzmir Oyuncak Müzesi


Eveeet arkadaşlar, tarih günümüzün 2. durağı olan oyuncak müzesini gezmeye hazır mısınız? Eğer hazırsanız müzenin size bir mesajı olacak:Hoşgeldiniz, birazdan başka dünyalara gideceksiniz.Geçmişinizi geri getirecek sanki bu oyuncaklar size. Erkekler savaş askerleri ile galip gelmeye çalışıp mutlu oldukları günleri anımsayacak, kızlar ise mutfak setleriyle birbirlerine çay pişirip misafir ağırladıkları günleri... Bazı oyuncaklarsa öyle muhteşem, değişik ve farklı ki onlara hiç sahip olamadığınız için dertleneceksiniz adeta. Ama yine de neşeli birer çocuk olup çıkacaksınız bu müzeden. Geride yeni nesil için biraz buruk bir gülümse bırakarak...”

Ümran Baradan'ın yoğun katkıları ile İzmir'e kazandırılmış olan Oyun ve Oyuncak Müzesi 2 katlı bir binada ziyaretçilerini karşılıyor. İki katta da birçok farklı ülkenin oyuncakları yerini almış. Genelde oyuncakların altında hangi ülkenin oyuncakları olduğuna dair bilgiler yer alıyor. Arada da o ülkenin oyuncak kültürü ile ilgili bilgiler...


Müzede bunun gibi bir çok hoş tablo da var :)

 

 İkinci kattaki bu uçurtma dekoru da çok hoşuma gitti :)



Soldaki geminin arkasında yazan ilginç açıklama dikkatimi çekti: Viktoria döneminde aile büyükleri çocukların pazar günleri, dini nedenlerle Nuh’un gemisi dışında kalan oyuncaklarla oynamalarının günah olduğuna inanmaktaydılar.


Belki bu itfaiyeci abimiz yangın yerinde yanmaktan kurtardığı kıza aşık olmuştur :)


Kızılderili oyuncağım olsun istedim ama şimdi ben :(


Uzay temalı oyuncaklar biraz zengin işi sanki :)


1920’li ve 1930’lu yıllarda  Batı ülkelerindeki yoksul aileler geçimlerini sağlamak için kendi kızlarının saçlarını oyuncak üreticilerine satıyorlardı. Vitrindeki 1930 ABD yapımı bebek, saçları gerçek kadın saçı olan porselen bebeklerin bir örneğidir.


Nedir bu oyuncak bebeklerin çektiği yaa temizliktir yemektir derken kendilerine ayıracak vakitleri kalmıyor :)


Bakkal mahallenin kalbidir :)


Müzenin en iyi kasabı :)


4 çocuklu annenin işi de ne zor baksanıza :)


 Oyuncak araba koleksiyonu olanlar var mı? :)


Dönme dolaba binelim mi? :)


Böyle minik minik eşyalar falan ne tatlı :)


Müzedeki en ilginç ayrıntılardan biri, ‘Kırmızı Başlıklı Kız’ masalının kahramanlarından kurdun oyuncağının bulunmaması. Bunun sebebi, 1800’lerin sonunda masaldaki kahramanları üreten oyuncak firmasının, çocuklar korkuyor diye kurt üretmemesiymiş.


Kaleyi içten fethedicez aslanlarım!


Öğretmenim, Ali saçımı çekti!


2+1 oyuncak ev, kirası 20 tl :)


Japon oyuncaklarına bayılıyorum. Nedenini belki bu paragraf açıklayabilir:
"'2.Dünya Savaşı'ndan yenik ayrılan Japonlar içlerine koydukları pillerle hareket eden, ışıklar saçan, ses çıkartan oyuncaklar üretirler ve 1950li yılların oyuncak pazarını ele geçirirler.Ülkemizi ziyaret eden bir Japon'a, iki atom bombasına rağmen hayata nasıl böyle renkli bakabildikleri sorulduğunda şöyle bir yanıt vermiştir: "Oyuncaklardan başka bağlanacak bir yerimiz kalmamıştı."


Oyuncak askerler pek ilgimi çekmiyor...


Küçükken öğretmenlerimiz maket ev yap dediklerinde hep böyle bir ev yapabilmeyi hayal etmedik mi :)


Minik bir köy evi


Ooo ahşap ev, severiz :)


Çam kozalağından müthiş bir ev


150 yıllık oyuncak bebek arabası ve 80 yıllık porselen Alman bebek


Belki bir gün, yalnızlığımızı da alıp götürür bu gemiler :)


Sunay Akın koleksiyonu olan bu bebekler çok havalılar :)



Çeşitli ülkelerden oyuncak bebekler

Veee son...Umarım keyif almışsınızdır :)
Yarın da 3. durağımız olan tarihi asansör ile ilgili paylaşım yapacağım.
Hoşçakalın :)

13 yorum:

  1. İzmir Oyuncak Müzesi'ni birazda caps tadında gezdirmişsiniz. Yani fotoğraflar ve altındaki yorumlar çok hoş olmuş. Uçurtma canlandırması da oldukça ilginç geldi bana. Düşünce sahibini kutlamak gerek. Müzenin açılış yılını, tarihini merak ettim. İstanbul'da SunayAkın'ın kurduğu bir oyuncak müzesi var hep gitmek isteyip gidememişimdir... Bu deneyimi oturduğum yerden yaşama fırsatı yarattığın için teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaha evet yorumlarımı paylaşmadan edemedim :) O uçurtma dekorunu son anda farketmiştim, insan oyuncaklara öyle bir dalıp gidiyor ki kafasını kaldırıp bütünü göremiyor :) Bu arada 2010 yılında açılmış bu müze. Ahh İstanbul'da gezmek istediğim o kadar çok müze var ki... Ama önceliğim Masumiyet Müzesi'ni gezmek. İsterseniz yer değiştirebiliriz bir süreliğine :) Ben de teşekkür ederim güzel yorumunuz için ama böyle olmaz ki bir haftasonu gidin mutlaka :)

      Sil
    2. Masumiyet Muzesini duymustum. Listeme ekliyorum. Ama iste hayat insallah diyorum bircok seye :-)

      Sil
  2. Merhabalar.

    En çok oyuncak evler ilgimi çekti. Hele de çatı katına dubleks şeklinde montaj edilmiş evi pek beğendim.
    Bu güzel paylaşımınız için teşekkür ederim.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, evler gerçekten çok hoş. Minik minik eşyaları var. Büyük emek hepsi. Rica ederim :)

      Sil
  3. fotolar ne güzel ama senin notların asıl daha güzel ya. şirin kısa sözlerin bi deee nuh tufanı, japonlar, kurt açıklamaları. ay sen gezi yaz foto çek hep yaaa her yeri yaz muğlayı da yaz bana neee azmakı da yaz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaha teşekkür ederim, gezdikçe paylaşım yapacağım bundan sonra. Bugün de iki müze gezdim bakalım onları da beğenecek misin :) Aa azmak olmadan olur mu tabii ki yazacağım onu da :)

      Sil
  4. gördüm instagramda da koyuyon gezileri. asansör ve müze filan kaç yer gezmişsin yaaa :)

    YanıtlaSil
  5. Ne kadar renkli ve iştah uyandırıcı bir yazı. İstanbul'da da olduğunu Zülal'in yorumundan öğrendim, netten adres baktım Göztepe'deymiş, Gebze'den rahatlıkla gidilebilir. İştahım kabardı şimdi, ben de siteciğime onu yazabilirim mesela. Aklımdaki yüzlerce konu fikrine 1 tane daha eklendi, kafamın kalabalığı arttı, çok iyi oldu. : D

    Twitter'da falan da paylaştınız mı bunu? Birkaç uygun hashtag'e yamayıp verin, çok hoş yazı. Linkini kısaltıp ben de verebilirim Twitter hesabımdan isterseniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. İstanbul'da olmaz mı hiç, ne müzeler var orda... Gidin bir haftasonu, ben de sizin yazınızı okuyayım :) Paylaşmadım, blogumu bir süre sosyal medyada paylaşmayı düşünmüyorum ama teşekkür ederim ilginiz beni çok mutlu etti ):

      Sil
  6. Merhaba,

    Fotoğrafların altındaki notlar müzeye kesinlikle farklı bir hava kattı. Keyifle okudum :)

    Renkli günler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seninki de çok keyifliydi. Teşekkür ettim sana da rengarenk günler :)

      Sil