YUKARI ÇIK

Kaç Kişi Online

30 Ağustos 2015 Pazar

Gezgin Gözüyle: İzmir Atatürk Müzesi


Tarih Günü bitti ama benim müze gezilerim bitmedi. Doyamıyorum gezmelere yahu! :)
Geçen Konak'taki müzeleri gezmiştik. E dedik Alsancak üzülür sonra, bir de oradaki müzeleri gezmek lazım. Ama biraz şans eseri bulduk iki müzeyi de. İkisi de ücretsizdi. Geçenkilere de bir ücret ödemedik. Sanırım güzel İzmir'imde ücretli müze yok. Eh bu da onun farkı işte :)

 Müzenin tarihinden biraz bahsedecek olursak:
İzmir'e giren Türk ordusu burasını karargâh olarak kullanmış zamanında.1923'te İzmir İktisat Kongresi toplandığında Atatürk şahsi çalışmalarını burada yürütmüş. 1926'da bina İzmir Belediyesi tarafından satın alınmış ve bazı yeni eşyalar da konularak Atatürk'e hediye edilmiş. Atatürk 1930-1934 yılları arasında İzmir'e her gelişinde hep bu evde kalmış. Atatürk'ün vefatı üzerine, ev kız kardeşi Makbule Baysan'a veraset yoluyla intikal etmiş. Daha sonra da İzmir Belediyesi binayı müze yapmak üzere istimlak etmiş.1941 tarihinde müze törenle halka açılmış.

Binanın zemin katında giriş kapısının hemen karşısında Atamızın toplantı salonu var. En çok ilgimizi çeken yer de burası oldu.

atatürk balmumu

 Atamızın balmumu heykeli... İnsan heykeli görür görmez sabitleniyor, bir süre sessiz şekilde kalıyor öylece. Gerçekten muazzam duruyor.


atatürk balmumu

Toplantı salonunun solunda 408 tane Fransızca aylık ansiklopedinin dizildiği bir kütüphane var. Masanın etrafında 10 adet küçük boy maun sandalye yer alıyor. Bu sandalyelerin arkalıklarında çini plakalar üzerinde Shakespeare’in eserlerinden sahneler canlandırılmış.




Atamızın kullandığı diğer odalar ise birinci katta.
Oraya da iki ucunda tunç şövalye heykelciği bulunan bu şık merdivenlerden çıkıyoruz. Ayrıca iki merdiven arasında sergilenen kayık, Atamızın İzmir'de kullandığı kayıkmış.

 Merdivenlerden çıkınca solda karşımıza bu banyo çıkıyor.


Yanında günümüzün modasına göre döşenmiş yatak odası bulunuyor.


 BONUS: Şeytan(lar) ayrıntıda gizli.


Atamızın ülkenin kurtuluşu adına verdiği önemli kararları aldığı çalışma odası da yatak odasının hemen yanında.


Ayrıca Atamızın birbirinden şık giysileri de sergileniyor ikinci katın ortasında.


O'nun kusursuz kişiliği hiç şüphesiz ki kıyafet tarzına da etki etmiş.
 

Gömlekte genellikle açık renk, beyaz, krem ya da bej tercih ediyormuş.
 

Atamızın kıyafetleri bugünün erkekleri için bile oldukça iddialı ve şık.
 

Bence bugünün siyasi liderleri de giyim konusunda Atatürk kadar cesur ve etkili davranamazlar.

Pekala kaldı son iki oda. 

Yaver odası.



Ve şık mı şık bir yemek odası.


Böylece müze tanıtımım biter.
Eğer yolunuz İzmir'e düşerse, İzmir Atatürk Müzesi'ni mutlaka ziyaret edin. Şimdiden keyifli gezmeler dilerim.

*Yarın da İzmir Mask Müzesi hakkında paylaşım yapacağım.
Hoşçakalın :)

10 yorum:

  1. Merhabalar.

    Atatürk'süz bir İzmir düşünülemezdi zaten. Çok iyi yapmışlar. Kurtuluş Savaşı'mızın mimari ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmetle,minnetle ve şükranla anıyorum. Bu vesileyle 30 Ağustos Zafer Bayramımızı da kutluyorum.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzmir'in taşı toprağı Atatürk. Sevgiler :)

      Sil
  2. ne adam yaa. havalı yakışıklı etkileyici zeki lider ve iyi kalpli. evi görmedim ya görmeli evet. :) melekler ayrıntıda gizli benceeeee :))))) bak biliyon mu bi hikaye var bu evle ilgili. atatürk bu evin cumbasında camında leblebiyle rakı içermiş. bi görevli varmış. rum. ona sormuş atatürk. sizin venizelos burda rakı içti mi demiş. adam hayır demiş. atatürk de, o zaman izmiri neden işgal etti ki demiş yaaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa burayı da mı görmedin e sen hiç gezmiyorsun İzmir'de iken o zaman :) Ama şeytan da bir melek idi :) Duymadım bu hikayeyi hiç, anlattığın iyi oldu. Atatürk işini biliyormuş her zaman :)

      Sil
  3. Atatürk ile ilgili okuduğum anılarda bu ev çok sık karşıma çıkardı. Müzeyi burada gezerken hep o okuduğum kitaplar geldi aklıma... Ruhu şad olsun...
    Ceket ve kasketinin olduğu fotoğraflar duygulandırdı beni... Banyo da batarya yok! 1930 lar da tesisat olayı yok muymuş ki merak ettim görünce... Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aminn. Müzedeki her bir parça duygulandırdı beni. Banyoyu görünce ben de biraz şaşırdım ama yine de bir havalı geldi bana. Sevgiler :)

      Sil
  4. Atam'a ait her şey çok güzel :)

    YanıtlaSil
  5. Mustafa Kemal Atatürk Olunca Her şeyi Çok güzel gerçekten :) Sayende Gezmiş olduk emeğine sağlık Sevgiler ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gezip görmek de nasip olur inşallah teşekkürler sevgiler benden de :)

      Sil