YUKARI ÇIK

Kaç Kişi Online

4 Ekim 2016 Salı

Bir Yudum Kitap


Geçenlerde bir blogger arkadaşımızın sayfasında görmüştüm bu başlığı. Kim olduğunu şu an hatırlayamıyorum ama teşekkür etmek istiyorum kendisine burdan. Çünkü onun vesilesiyle varlığından haberdar olduğum bu platform sayesinde güne daha bir güzel başlıyorum. Her sabah birbirinden güzel roman ve hikayelerden kısa kısa pasajlar düşüyor e-posta kutuma. Sıcacık bir günaydın mesajı eşliğinde. Ben de afiyetle ve heyecanla okuyorum her pasajı. Umarım sabahları bize söylediği gibi hep var olur biryudumkitap.com ve güzel ekibi 🙂

Bugünkü pasaj Stefan Zweig'in Satranç kitabındandı. Okuma listemde olan bir kitap zaten. Bu pasajdan sonraysa listede ilk sıralarda artık. Hatta listeyi misteyi boşver koş git al da oku hemen diyen bir ses var içimde. Merhaba iç ses param yok borç versene.

Dizlerim titremeye başladı: BİR KİTAP! Dört aydır elime kitap almamıştım ve içinde insanın art arda sıralanmış sözcükler, satırlar, sayfalar ve yapraklar görebileceği, başka, yeni, şaşırtıcı düşünceleri okuyabileceği, tanıyabileceği, beynine alabileceği bir kitabın hayali bile insanı hem coşturuyor hem de uyuşturuyordu. Gözlerim bu kitabın cepte oluşturduğu kabarıklığa hiç kıpırdamadan bakıyordu, sanki paltonun orasını yakıp bir delik açmak istercesine ışıldıyorlardı o içi görünmeyen yere doğru. Kendimi daha fazla tutamadım; elimde olmadan yaklaştım. En azından kumaşın üzerinden ellerimle bir kitaba dokunabilmek düşüncesi bile, parmaklarımdaki sinirleri tırnaklarıma kadar uyuşturdu. Neredeyse farkında olmadan giderek yaklaşıyordum. Neyse ki gardiyan bu tuhaf davranışımı ayrımsamadı; iki saat dimdik ayakta duran bir insanın biraz duvara dayanmak istemesi ona doğal göründü belki de. En sonunda paltoya iyice yaklaşmıştım ve fark ettirmeden ona dokunabilmek için ellerimi bilerek arkama saklamıştım. Kumaşa dokundum ve gerçekten de kumaşın arkasında dikdörtgen bir şey, bükülebilen ve hafifçe hışırdayan bir şey hissettim; bir kitap! Bir kitap! Ve ansızın çılgınca bir düşünceye kapıldım: Kitabı çal! Belki becerirsin bunu, onu hücrene gizleyebilir ve sonra okuyabilirsin, okuyabilirsin, en sonunda yeniden bir şey okuyabilirsin! Bu düşünce aklıma gelir gelmez, güçlü bir zehir etkisi yaptı; bir anda kulaklarım uğuldamaya ve kalbim küt küt atmaya başladı, ellerim buz kesti, titremelerini engelleyemiyordum. Ama ilk sersemliği atlattıktan sonra, sessiz ve sinsice, gözlerimi gardiyandan ayırmadan daha da yaklaştım paltoya, arkama gizlediğim ellerimle kitabı ite ite cepten yukarı çıkarmaya başladım. Sonra elimi uzattım, hafifçe, dikkatle çektim ve küçük, pek de kalın olmayan kitap birden elimdeydi. Ancak o zaman korktum yaptığımdan. Ama artık geri dönemezdim. Peki nereye koyacaktım kitabı? Arkamdan kemerimin altına sokuşturdum, oradan da yavaş yavaş kalçamın üzerine ittim, böylece yürürken elimi asker gibi yanıma yapıştırıp pantolon dikişinin üstünden tutabilecektim onu. İlk deneme başarılı oldu. Giysi dolabından uzaklaştım, bir adım, iki adım, üç adım. İşe yaradı. Kolumu sıkıca kemerime bastırırsam, kitabı yürürken tutabiliyordum.  

   Derken sorgulama başladı. Beni her zamankinden fazla zorladı, çünkü soruları yanıtlarken söylediklerime aklımı vermek yerine, her şeyden önce kitabı fark ettirmeden tutmaya çalışıyordum bütün gücümle. Neyse ki sorgulama bu kez kısa sürdü ve kitabı kazasız belasız odama götürdüm; bütün ayrıntılarla zamanınızı almak istemiyorum, ama yürürken kitap bir kere tehlikeli bir biçimde pantolondan kaydı ve eğilip onu tekrar kemerin altına itmek için, öksürük tutmuş gibi yapmam gerekti. Ama bu kitapla cehennemime geri dönmek ne olağanüstü bir andı, en sonunda yalnızdım, ama hiç de yalnız sayılmazdım!

37 yorum:

  1. Ah Satranç ne müthiş bir kitaptır cnım<3

    YanıtlaSil
  2. Hiç de yalnız sayılmamak nasıl oluyor?Kafa karıştırıcı sanki :)

    YanıtlaSil
  3. Zweig bu sene benim de peşine düştüğüm adam ♥

    YanıtlaSil
  4. Zweig bence harikadır ve bu siteyi öğrenmek çok güzel oldu Naz, teşekkürler... :)

    YanıtlaSil
  5. Ooo!! Şu paragraf beni benden aldı. Mutlaka okuyacağım. Müthiş. Tek kelimeyle müthiş.
    Çok teşekkürler daha önce okumadığım bir kitaptı.

    YanıtlaSil
  6. Nabrut o bahsettiğin blogger canımcım. Bende onun sayesiyle haberdar oldum.. Bu sabah posta kutuma düşen bu paragrafla kitabı merak etmeye başladım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabilir bilemiyorum :) Ben de çok merak ettim okuyalım hemen :)

      Sil
  7. Satranç kitabını okudum. Gerçekten çok güzeldi.

    YanıtlaSil
  8. Ben de bu sene okudum ve çok sevdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diğer kitaplarına da bakmak lazım :)

      Sil
  9. Vay be. bu kadar olumlu yorumlar alan bir kitaptan nasıl haberim olmaz. Çok sağol Naz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar çok kitap varken ve çoğu da iyiyken bilemeyebiliyor insan bazen :)

      Sil
  10. Daha dün akşam Stefan Zweıg'in ilk kez bir kitabını okudum.İnceden başladım yazarı tanımak adına.Bilinmeyen bir Kadının Mektubu.Satranç'ı da merak ediyorum.Az önce de Bir Yudum Kitap'a üye oldum.Teşekkürler ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de başlamak istiyorum bir an önce :) Rica ederim :)

      Sil
  11. Güzel kitap. Beni çok etkilemişti....

    YanıtlaSil
  12. zweig yılı mı ilan etsek bu yılı acaba?

    YanıtlaSil
  13. Merhaba,

    Diğer bloglarda da hep Zweig görüyorum, ben de okuyacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba zweig akımı başladı sanki :)

      Sil
  14. Çok hoş bir site, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  15. Takipteyim seniiii <3 sinempehlivan39.blogspot.com.tr bana da beklerim eğer takipte değilsen

    YanıtlaSil
  16. Satranç kitabını ben de duyduğumdan beri okumayı çok istiyorum ama işte senin gibi Naz öteleyip duruyordum. Malum çocukların kitap ihtiyacı hiç bitmiyor ki. Bana sıra gelene kadar 😊. Ama bu satırları okurken o kadar heyecanla okudum ki sanki kitabı ben çaldım =). Hele o, ama hiç de yalnız sayılmazdım cümlesinden sonra almak şart oldu. Bu sefer sıra bende 😄. Çok güzel bir siteymiş ben de bir bakayım hemen teşekkürler paylaşım için 😊.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıra geldiyse artık keyifli okumalar :) Mutlaka bakın siteye :)

      Sil
  17. Bende üyeyim uzun zamandır her sabah geliyor mailime pasajlar ve dediğin gibi okuması çok keyifli oluyor :))

    YanıtlaSil